Tuesday, July 13, 2010

UNTUK APA KAMU BELAJAR?

Bismillahirohmanirrohim…

Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat kita bertemu dan meneruskan kembali sesi akademik 2010/2011.Semoga kita semua dapat memperbaharui dan memperbaiki niat sebenar kita menuntut ilmu di bumi USIM yang bertuah ini dan seterusnya menjadi agen perubahan masyarakat di luar sana yang memerlukan pendakwah seperti kita.Namun apa yang menjadi persoalan sekarang ialah sejauh mana kita mempersiapkan diri sebagai seorang pendakwah?Harus diingatkan kepada sahabat sekalian yang mana pendakwah bukan sekadar profesyen semata-mata..pendakwah adalah lebih dari itu iaitu seorang yang ikhlas memperjuangkan agama ALLAH...percayalah semua orang mampu menjadi pendakwah dan membantu agama Allah...seperti firman Allah yang bermaksud "....Allah pasti akan menolong orang yang menolong (agamaNya).Sesungguhnya Allah Maha Kuat Maha Perkasa."(22;40)..Renung2kanlah...

SENARAI KURSUS

SEMESTER 1 SESI 2010/2011

FAKULTI KEPIMPINAN DAN PENGURUSAN

SARJANA MUDA DA'WAH DAN PENGURUSAN ISLAM

AAD2103 ORGANISASI DAKWAH MASA KINI (BAHSA ARAB)

AAD2113 TARIKH WA RIJAL AL-DA'WAH (BAHSA ARAB)

AAD2123 AL-QIYADAH WA AL-IMAMAH (BAHASA ARAB)

AAM4023 PENGURUSAN ORGANISASI (BAHASA INGGERIS)

UTA2082 PENGAJIAN HALAQAH (BAHASA ARAB)

Syukur sesi pengkuliahan minggu pertama ini berjalan lancar.Walaupun agak padat namun pelajar Dakwah semester 3 ini menunjukkan semangat yang tinggi dalam mengejar ilmu pengetahuan.Kelas pertama dimulai dengan subjek Organisasi Dakwah Masa Kini yang disyarahkan oleh DR. MOHD RUMAIZUDDIN BIN GHAZALI.Beliau adalah seperti bapa baru bagi kami kerana telah berjaya membuka minda kami dengan persoalan2 yang ringkas.Antaranya adalah apakah kepentingan organisasi kesatuan Muslim?Ada yang menjawab untuk mengeratkan silaturrahim,amar makruf nahi mungkar,untuk mempertahankan agama Islam dan sebagainya.Kemudian ditanya pula tentang cita-cita kami.Selepas itu DR. menyimpulkan bahawa cita-cita kita adalah sesuatu yang lebih dari apa yang kita mahukan iaitu bekerja untuk Ummah...seterusnya jihad fisabilillah..membebaskan bumi PALESTIN. Beliau juga yang mana pernah bertemu Dr.Yusuf Qardawi dan ulama-ulama terkenal dunia menyarankan supaya kami mengenali tokoh-tokoh ulama' dunia antara syarat menjadi seorang pendakwah.Selain itu, beliau juga menerangkan isu SISTER IN ISLAM di mana dengan mempunyai ahli yang sedikit mampu menggegarkan Malaysia dengan isu yang dibawa.Itulah kepentingan menguasai media sebenarnya.Akhir kelas Dr. menyarankan supaya pelajar-pelajarnya menyambungkan pelajaran sehingga PHD. Dr. telah memberi analogi akibat seseorang mempersia-siakan nikmat Allah.Analogynya adalah apakah hukum seseorang yang tidak menghabiskan nasi yang dimakan.Semestinya saki-baki itu dibuang dan itu dianggap membazir dan itu dianggap berdosa.Sama juga dengan kita manusia di mana Allah memberi nikmat kekuatan akal fikiran yang tidak ada kepada makhluk lain.Oleh itu,manusia tidak boleh mempersia-siakannya kerana dinggap membazir dan berdosa jika tidak sambung belajar di peringkat yang tertinggi..Apa pendapat anda pula??

Kelas seterusnya adalah subjek Al-Qiyadah wa Al-Imamah yang diajar oleh DR.MUHAMMAD YUSUF KHALID.Walaupun semester lepas Dr. mengajar kami juga, namun suasana yang dilalui berlainan sekal idengan semester lepas kerana semester lepas Dr.berbahasa Inggeris dengan subjek Leadership tetapi DR. akan berbahasa Arab pula pada semester ini.Kagum sungguh dengan lecturer2 di sini.

Sesi pengkuliahan bagi subjek Pengururusan Organisasi pula amat dinantikan kerana diajar oleh Dr.Adanan Bin Mat Junoh yang takkan kering gigi dibuatnya. Semester lepas dengan subjek Organization Behavior dan Dr. menyarankan supaya kami mengaplikasikan apa yang kami belajar.Dr. memberitahu kami yang mana universiti ini telah memperkenalkan sistem baru iaitu OBE-OUTCOME BASED EDUCATION.Sewaktu kelas tutorial Dr. akan menggunakan sistem "Pendidikan Beasaskan Hasil" dimana menggalakkan para pelajar menghasilkan sesuatu dalam sesi kelas tutorial.Kita tungu dan lihat.

Itulah serba sikit pengalaman minggu pertama sesi pengkuliahan semester 3.Semoga kita dapat melalui hari-hari sepanjang semeter ini dengan sabar dan tabah dan jadikanlah sebagai satu momentum dalam melengkapkan diri dengan ilmu. Dan harus diingatkan bahawa ilmu tanpa amal ibarat pokok tidak berbuah.Semoga kita dapat saling ingat mengangati sahabat2 kita yang lain.Diakhiri dengan firman Allah yang bermaksud "....Sesungguhnya Allah meningkatkan darjat orang beriman antara kamu dengan orang yang menuntut ilmu itu beberapa darjat.."(surah Mujadalah;11)...Moga 'pulang' dengan kemuliaan disisiNYA..WALLAHUALAMLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...